Бережна Ганна Миколаївна - викладач вищої категорії, старший викладач Могилів-Подільського технолого-економічного коледжу Вінницького НАУ
Останніми роками виникають проблеми з організації раціонального харчування школярів. Багато дітей не бажають харчуватися повноцінно, а надають перевагу фаст-фуду, який шкідливий для організму дитини і викликає хронічні захворювання, впливає на розвиток центральної нервової системи дитини, її працездатність.
Шкільні роки – час бурхливого росту, безупинного фізичного і розумового розвитку. Швидкий ріст, постійний рух, напружена розумова діяльність – все це ставить перед організмом підвищені вимоги, спричиняє великі витрати енергії. Рівновага в організмі починається з їжі, яку ми споживаємо. Раціональне харчування – це правильно організоване постачання організму добре приготовленої, калорійної і смачної їжі, яка містить оптимальну кількість різних речовин, необхідних для його розвитку і функціонування. “Ratio” – в перекладі з грецької означає розум, наука, а також розрахунок. Таким чином, раціональне харчування – це розумне, точно розраховане забезпечення людини їжею.
В лекції запропоновані рекомендації щодо збалансованого харчування, орієнтовний розпорядок приймання їжі та правила споживання страв.