Вчительський Журнал он-лайн

 

Фестиваль патріотичної пісні "За Україну, за честь і волю!"

Друк

Фестиваль патріотичної пісні

Упродовж свята пісні виконуються у супроводі відеороликів з укр. фільмів: «Тарас Бульба», «Залізна сотня».

Свято розпочинається кліпом «Не спи, моя рідна земля».

 

Звучить козацький марш.

 

В.

З віків страждань, з віків руїни

Крізь кров’ю зрошені літа

Постала вже  моя Вкраїна,

Моя Вітчизна золота.

 

В.

Постала вже  прекрасна й незалежна

Назустріч сонцю із імли,

Неначе мрія тих гетьманів,

Які за неї полягли.

В.

 

Крізь вічність із ясних зір і свічадо тихих вод в усій земній красі та зболеній печалі світить нам материнський образ нашої України. Багато поколінь пішло на страждання, муки, смерть, щоб засвітилася зірка вільної, незалежної суверенної Держави нашої, яка вже впродовж 21 року, з 24 серпня 1991 року, існує, поволі встає на ноги, розправляє крила, займає належне їй місце серед світових держав.

В.

Сьогодні, маючи свою державу, ми повинні пам’ятати, що для того, щоб синьо-жовтий Державний Прапор України вільно тріпотів над державними установами і закладами та вирізняв український народ серед інших, поклали свої голови мільйони українців.

В.

Шлях українського народу до здобуття своєї державності важкий і тривалий. На цьому шляху було все: сльози і зітхання, підступність і зрада, героїчне і трагічне. Але в 40-50-х роках минулого століття цей шлях був так густо, щедро залитий кров’ю українців, як ніколи раніше. Десятки, сотні тисяч найсвідоміших українських синів і дочок поклали своє життя на жертовник України.

В.

Сьогодні про них ми дивимось фільми, читаємо книжки, співаємо пісні.

В.

"Українська Героїчна Пісня", ця надзвичайна співоча знахідка - вінок співанок, добряче вивірених часом, що їх співали наші бабці-прабабці, коли відправляли своїх синів чи коханих до війська. Ще низку пісень склали самі стрільці, серед яких було багато високоосвічених людей.

В.

Поклик сумління змусив їх відкласти струни, взяти гвинтівку й одягти однострій рядового бійця, не зважаючи на дипломи знаних університетів Європи. Особистостями наші стрільці-інтелігенти були самовідданими. Не потребували ні слави, ні заплати: за Україну ж боротися час, а не за власні відзнаки! Через це, нажаль, більшість з них так і залишилися авторами невідомими... але лишилася пісня. ..

 

В. До вашої уваги – пісня «За Україну» на сл. Миколи Вороного у виконанні куреня 9 –А класу.

Пісня «За Україну»

В.

Кожен українець, який поважає себе повинен знати ці пісні.

В.

Вони складені людьми, які свідомо відали своє життя за те, щоб ми мали власну державу!

 

Ч.

Не рік, не два, а довгими роками

Підрубували корінь наш під нами,

Топтали нашу думку, нашу мову

Імперії чужинської підкови.

Навік народ хотіли загубити,

Та він живе і буде вічно жити!

В.

Українські патріотичні пісні описують як героїчно захищали та боронили рідну землю від чужоземних загарбників наші славетні воїни.

Вони несуть в собі водночас і радість перемог, та повернення синів додому, але й також описують весь смуток втрат та поневолення людей і знущання над ріднею землею.

 

Пісня

Січові Стрільці! Безсмертні борці, вірні сини матері-України, які не шкодували ні сил, ні здоров’я для її добра, щастя і волі, котрі на вівтар її визволення без вагань клали своє найдорожче – життя. Це цвіт і совість української нації, її гордість і слава.

 

Пісня

В.

Гайдамацькі, стрілецькі  пісні перегукуються з повстанськими та козацькими піснями. Вони назавжди увійшли в архів бездонної української скарбниці мистецтв.

В.

Сьогодні, як і багато століть назад, мета патріотичних пісень залишається незмінною: підтримувати та об’єднувати націю в єдине, для того, щоб бути достатньо сильними при відстоюванні власної незалежності, волі та суверенітету.

Пісня

В.

Сьогодні  лунає  пісня до 70 – річчя Української Повстанської Армії, яка  зародилась  саме на поліських теренах Волині поблизу села Вовчок Турійського району.  У квітні 1948 року постановою Української Головної Визвольної Ради день 14 жовтня оголошено святковим днем УПА.

Читець

Зродились ми великої години,

В пожарах війн і в полум’ї вогнів.

Плекав нас бій по втраті України,

Кормив нас гніт і бунт на ворогів.

 

Читець

Нас кличе в бій бійців УПАвших слава,

Для нас закон найвищий – це приказ.

Соборная Українська Держава

Одна міцна від Сяну по Кавказ.

Пісня «Там на Волині».

В.

Історія Повстанської Армії золотими літерами вписана в історію України. Вона вела справедливу визвольну боротьбу проти трьох жорстоких тиранічних режимів світу. Пролита кров членів УПА, не кане в забуття. Сини України! Українські повстанці!.. Вони вмирали як герої, а останніми їхніми словами були: «За тебе, свята Україно!»

В.

14 жовтня люди в усьому світі, що пам’ятають хід подій 40-х років в Україні, відзначають день створення  УПА. Це свято збігається з історичним козацьким святом Покрови. Волинь і Полісся стали колискою УПА. Потім УПА поширила своє функціонування на всю Україну. Нажаль, піввікова історія замовчувалась, а якщо про щось і говорили – то пошепки, з острахом.  Хто ця армія безіменних? У чому ж їх сила? Чому упродовж 10 років їх не могли подолати три…. армії?..

Фільм «УПА»

В.

Могилам честь!

В.

Полеглим слава!

В.

Живих до праці кличе справа!

В.

До праці, до відродження, до нових випробувань, які ми повинні витримати, щоб не втратити своєї державності, закликають нас воїни УПА. На їх героїзмі ви повинні виховуватись і не забувати, що Україна – це наша Батьківщина.

Пісня.

В.

Багато із тих, які боролись за єдину і соборну Українську державу, загинули. У кожного з них були особисті мрії, але найважливішою залишалася одна: щоб рідна земля була вільною, щасливою, незалежною. Не судилось! Не судилось побачити синьо-жовтий прапор - як державний, тризуб - як герб, а «Ще не вмерла України…» - як державний гімн. Помирали у тюрмах від ворожих куль, горіли у вогні від нестерпного болю, гинули далеко від рідної землі, як вигнанці, помирали і пізніше від незагоєних ран і гірких спогадів, що ятрили душу.

В.

Їх патріотизм був щирий і відвертий. Своєю самопосвятою та героїзмом вони довели, що мета їхнього життя була справедлива, чесна й велична. Українські повстанці боролися під гаслом: “Здобудеш Українську державу або згинеш в боротьбі за неї!” Їхня жертовність стала запорукою невмирущості української ідеї.

В.

Шлях Української повстанської армії досить складний і тернистий. Ми й досі не знаємо багатьох його трагічних сторінок. Але головним є те, що основна програмна мета ОУН-УПА – утвердження суверенної держави.

В.

“Невже я – злочинець, що безумовно люблю свою Батьківщину?” – писав М.Хвильовий.

В.

Велику правду, для усіх єдину,

Наш гордий клич народові несе:

Батьківщині будь вірний до загину,

Нам Україна вище понад все!

В.

Збережемо і примножимо славу героїв УПА, героїв Крут, січових стрільців, українського козацтва. Нехай і для нас, теперішніх, будуть святими слова українських повстанців:

(разом):

Батьківщині будь вірним до загину,

Нам Україна вище понад усе.

В.

Кожна людина  живе у трьох вимірах: учора, сьогодні і завтра. Учора – це наша історія. «Хто стріляє у своє минуле з рушниці, майбутнє в нього вистрелить із кулемета», «Хто не знає своєї історії, той немає майбутнього». Ми майже не знали її. А вона - невичерпна криниця духу мудрості, перемог і страждань.

Пісня.

В.

Багато років спливло від часу створення «Січей», їхніх бойових подвигів, від створення УНР та ЗУНР, від Акта Злуки, від великих подвигів УПА в ім’я утворення незалежної України.

В.

Мільйони нас, але єдине,

Одне натхнення джерело:

Чудесне слово – Україна –

Усіх живило і вело.

В.

В цім слові жаль і біль, і муки,

Воно нам світить, нас веде,

В нім братські виламані руки

В сирих льохах енкаведе.

 

В.

Й коли по світу нас ганяли

Серед пустель, земель чужих,

Його завжди ми пам’ятали.

Воно і знову нас єднає

В одно: і мертвих, і живих.

В.

Кому, як не нам, втілити в життя найзаповітніше прагнення наших праотців – бути вільними й незалежними на теренах своєї держави, та покласти край знедоленню українців на Священній Землі наших  Праотців!

 

Присяга воїна УПА (уривок з фільму)

В.

Боротьба за Українську державу була надзвичайно виснажливою, важкою і кривавою.

Вона живе у кетягах калини, в українській патріотичній пісні.

 

 

 

 

В.

Ми встаємо! Не вмерла Україна,

Не вичахла в серцях козацька міць.

Ми встаємо. Ми розгинаєм спини,

У кожного в душі палає Січ.

В.

І хай лунає Гімн Січових стрільців

В устах людських багато ще років.

Пісня «Ой у лузі червона калина» (усі учасники співають стоячи).

 

В.

І ми, молоде покоління, стали громадянами вільної України, щоб понести естафету наших прадідів, дідів, батьків до розвитку і процвітання рідної держави.

В.

Ми повинні зробити все від нас залежне, щоб бути достойними спадкоємцями героїзму, самовідданої праці і слави попередніх поколінь борців. І ми гордимося цим. Хай Бог нам допомагає!

В.

Слава Україні! Героям слава!

 

 

 

 

Додаток.

 

Звертання ведучих до класних колективів:

Курінь ______  класу! Нашу неньку – Україну прославляйте,

і на її честь пісню патріотичну заспівайте!

 

 

 

Оголошення:

Якщо ти живеш в Україні,

якщо ти вважаєш себе патріотом українським-

одягни вишиванку та візьми участь у фестивалі патріотичної пісні «За Україну, за честь і  волю», який відбудеться 19 жовтня о 15 . 30

 

-----------------------------------------

 

Корисні посилання

Електронні книги - Основа

Adobe Acrobat

Онлайн -перекладач

Онлайн-конвертер pdf файлів в doc

Расширения для Joomla

Як дізналися про наш сайт

Виберіть одну відповідь
 


Авторизація

Пошук

Увага Конкурс!

Інтернет-урок

Подати заявку на конкурс

"Інтернет-урок"

Контакти

Поштова адреса:

«Учительський журнал он-лайн»

ВГ «Основа», вул. Плеханівська, 66, оф. 5, м. Харків, 61001

Адміністратор порталу:

Тел. : (+3057) 731-96-33

e-mail:


© 2022 ТОВ «ВГ «Основа».

© 2014 Вчительський Журнал он-лайн. Всі права захищено.
© 2006-2009 Українська локалізація: Joomla! Україна. Всі права захищено!
Joomla! - безкоштовне програмне забезпечення, яке розповсюджується за ліцензією GNU/GPL.

 

Редакція порталу «Учительський журнал он-лайн» може не поділяти точки зору автора та користувачів порталу, які висловлюються у формі коментарів до статей, повідомлень на форумі тощо.  Автори публікацій відповідають за достовірність фактів, цитат, власних назв і т.п. Матеріали публікуються в авторському варіанті, ілюстрації, пунктуація і лексика авторські. Претензії не приймаються. Матеріали не рецензуються.